Pagina's

maandag 6 oktober 2014

Esther week 6 Slapeloosheid in Perzie

Koningen hebben een welgevallen aan lippen die oprechtheid spreken,zij hebben lief wie oprechte woorden spreekt.
Spreuken 16:13
We eindigden ons drama vorige week met Haman en de planning van de ondergang van Mordechai. De galg werd gebouwd en Haman was blij dat eens en voor altijd, Mordechai, die hem een constante ergernis was geweest, zou worden afgeschaft.

Maar God ...

We lezen deze zin in de Bijbel en dat terwijl het niet direct in Esther wordt vermeld, wordt het wel geïmpliceerd door de gebeurtenissen die zich ontvouwen.

Maar God had andere plannen. Slaap is een geschenk van onze Heer (Psalm 127:. 2) en Hij koos ervoor om die nacht de slaap van koning Xerxes te onthouden. Hij gebruikte de slapeloosheid van een koning om de ondergang van een man en de redding van een hele groep mensen in beweging te zetten. In plaats van te vragen om rustgevende muziek zoals koning Saul gebruikelijk was om te doen (1 Sam. 16:23), heeft Xerxes gevraagd of het boek Kronieken hem kon worden gebracht. Dit klinkt misschien als een saai boek van droge feiten, maar het was eigenlijk een zeer interessant werk geschreven in dichtvorm.

Zoals kronieken werden samengesteld onder de Perzen, een leerzamer en interessanter werk kon niet voor de koning worden gebracht; omdat ze allemaal zijn geschreven in versvorm en ze waren over het algemeen het werk van de meest vooraanstaande dichters van het rijk. 
De schatkamer van de Schrift Kennis

Ik hou van het zien van God in de details. Het feit dat de koning niet kon slapen en dat hij eindigde met  het lezen van het verslag over Mordechai, het redden van zijn leven, een rekening begraven voor 5 jaar ter waarde van andere rekeningen, was geen toeval.

Hoewel er een groot, overkoepelend verhaal is in Esther, zien we ook kleinere verhalen verweven in dit boek. Verhalen binnen verhalen. Zoals we hebben gezegd vele malen in deze studie zien we de redding van het Joodse volk, maar we zien ook een verhaal van twee mannen, Mordechai en Haman. Een waarheidsgetrouw, integere en bescheiden man, tegenover de andere die is hoogmoedig, trots en oneerlijk. Een zal worden geprezen en geëerd als een held, terwijl de andere zal worden vernederd en vervolgens gedood als een schurk.

Klinkt dit bekend? Kunt u denken aan een nog groter verhaal dat parallel loopt met wat we aan het lezen zijn? Als tegen de kinderen de Bijbel zegt: "Elk verhaal fluistert Zijn naam ', de naam van Jezus. De hele Bijbel is het vertellen van een groots verhaal, het verhaal van de redding van het volk van God. Maar met elkaar verweven zijn veel kleinere verhalen. Verdiepingen, dat de verheffing van de nederige en de ondergang van de trotse tonen. We zien de verhalen die de deugden van de waarheid en de lelijkheid van bedrog laten zien, en er zijn verhalen die gebrokenheid laten zien en de hoop dat alle dingen worden hersteld.

Welk verhaal is van jouw leven te vertellen? Is het een van de eer, waarheid en nederigheid of is het een van bedrog, hoogmoed en egoïsme? Ik gok we zien veel van deze ondeugden en deugden in ons leven, omdat we leven in een wereld die is gebroken en hebben harten die zondig zijn, maar hopelijk zien we dat God in ons werkt als we bezig zijn in Zijn woord en als Mordechai zullen worden gerespecteerd voor onze trouw, waarheid en eer.

(Klik hier voor de video http://youtu.be/ugchekDU76U )

Kijkend naar Jezus, 








Uitdaging van week 6: Neem een rustig moment en onderzoek uw hart. Is waarachtigheid en de eer van God in de voorhoede van je hart? Welke stappen kun je nemen om te worden en te groeien als een vrouw van de waarheid en de eer?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten