Pagina's

vrijdag 5 september 2014

God is aan het werk

Vertrouw het verleden toe aan Gods genade, het heden aan Gods liefde
en de toekomst aan Gods voorzienigheid. - Augustine






















Eén van mijn favoriete eigenschappen van God is Zijn voorzienigheid. Ik zou er de hele dag over kunnen lezen en praten. De reden is omdat ik niet ver hoef te kijken om te zien hoe weinig controle ik heb over mijn leven. Het feit dat mijn gebrek aan wijsheid soms maakt dat ik niet al te beste beslissingen maak, maakt de waarheid dat mijn God niet alleen alle macht omvat maar het gebruikt om alle dingen te orkestreren voor Zijn glorie en mijn bestwil, kalmerend, vrede opwekkend en bevrijdend. 

"De voorzienigheid van God is de niet aflatende activiteit
van de Schepper, waarbij in overdadige overvloed en gunst,
Hij Zijn schepselen doet standhouden in geordend bestaan,
alle gebeurtenissen, omstandigheden en vrije daden
van engelen en mensen leidt en bestuurt, en alles stuurt
naar zijn aangewezen doel, voor Zijn eigen glorie."
J.I. Packer

In onze studies deze week zijn we de voorzienigheid van God al tegengekomen, beginnend met koning Xerxes' extravagante feest. 

Koning Xerxes was een heel trotse man. Hij was bijzonder trots op zijn koninkrijk en besloot om te pronken met hoe geweldig hij was. Hij begon met 180 dagen zijn rijkdom te tonen en eindigde met een week lang flink feesten met een enorm uitgebreid diner. 

De schrijver wijst erop dat de wijn rijkelijk vloeide en iedereen zoveel mocht drinken als ze wilden (vers 7-8). Het was in deze context dat de koning besloot om te pronken met één laatste ding, zijn koningin. Maar ze weigert te komen. Ons wordt niet verteld waarom ze zo schaamteloos aan zijn wensen voorbijgaat. De reden doet er eigenlijk ook niet toe. Het punt is dat ze weigert om te komen en de koning woedend is (vers 12). 

Hij is zo boos door haar koppige weigering om te gehoorzamen aan zijn ontbieding, dat ze wordt ontdaan van haar positie en titel als koningin en een bevelschrift wordt uitgevaardigd in het hele land dat vrouwen hun man moeten respecteren (vers 20).

Het is moeilijk om erachter te komen of Vasthi een fout heeft begaan of niet. Sommigen speculeren dat ze naakt had moeten paraderen, anderen denken dat ze een of andere misvorming had en sommigen geloven dat ze niet gestoord wilde worden om aangegaapt te worden door honderden mannen in verschillende stadia van dronkenschap. Wat de reden ook was, het werd gezien als gebrek aan respect. 

"Kortom, ook u moet, ieder in het bijzonder,
uw eigen vrouw net zo liefhebben als uzelf;
en de vrouw moet ontzag hebben voor haar man."
Efeziërs 5:33

Efeziërs 5:33 zegt dat vrouwen hun man moeten respecteren, maar hoe ziet dit eruit en in welke mate moet een vrouw haar man respecteren? Is het oneerbiedig om zijn ongoddelijke raad en opdracht uit te voeren? Natuurlijk niet. Een vrouw die weigert om de zonde van haar man te volgen, eert de Heer en respecteert haar man door hem mogelijk van zonde en moeilijkheden weg te leiden. Maar niets daarvan is het punt waar de tekst over gaat. 

Esther is een historisch verslag van Gods diepe liefde en soevereine bescherming van Zijn volk. De Joden zullen zich in groot gevaar bevinden, maar voordat dat gebeurt, is God al aan het werk. Hij orkestreert gebeurtenissen om samen te werken voor Zijn glorie en de veiligheid van Zijn volk. Het feit dat Vasthi de oproep van de koning veronachtzaamt, was een onderdeel van Gods voorzienige plan, wat was om plaats te maken voor Esther bij de kroon.

Je kunt er zeker van zijn dat wat er ook gebeurt in je leven, God al aan het werk is om de stukken aan elkaar te passen.

Je weet niet hoe je verhaal zich zal ontvouwen, maar wat er ook gebeurt, God heeft een plan en dit mag je weten: dat degenen die hopen op Christus alleen zullen worden bewaard in geloof door Gods Geest, en op een dag volledig worden gered van zonde en dood, een koninkrijk en kroon zullen erven en hun Redder zullen die van aangezicht tot aangezicht in alle eeuwigheid. 

Oordeelt de Heer niet door zwakke zin,
maar vertrouw Hem voor Zijn genade.
Achter een fronsende voorzienigheid
verbergt Hij een lachend gezicht.

Zijn bedoelingen zullen snel rijpen,
ontvouwen ieder uur.
De knop kan een bittere smaak hebben,
maar de bloem zal zoet zijn.

William Cowper

Kijkend naar Jezus,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten