Pagina's

maandag 8 september 2014

Esther Week 2...








Welkom bij week 2 van onze Esther studie.

Het vers voor vandaag wordt gevonden in Efeziërs 5. Ik heb hier nu al een poosje over nagedacht en wilde een paar dingen met jullie delen.

Efeziërs 5:15 zegt: "Let er dan op dat u nauwgezet wandelt, niet als dwazen, maar als wijzen."

Waarom moeten we leven als wijzen? Paulus vertelt ons in vers 16: "omdat de dagen vol kwaad zijn."

Er was veel kwaad in de tijd van Esther... net zoals vandaag de dag. Deze week zal Esther worden geroepen naar het hof van een koning wiens levensstijl extravagant en overdreven is. Dit zal duidelijk worden wanneer we bestuderen hoe hij te werk ging bij het vinden van een nieuwe koningin. Esther zal voorzichtig te werk moeten gaan en verstandig leven om haar volk te redden.

Als het gaat om het kwaad, is onze cultuur niet veel anders. Je kunt de tv niet aanzetten zonder het zien van de verschrikkelijke dingen die gebeuren in de wereld. Een deel ervan is bedroevend, en een deel ervan is angstaanjagend. Ik ben er ook van overtuigd dat er kwaad is in onze eigen woonplaatsen, of je nu in een klein dorp woont of in een grote stad. Het kwaad is overal.

Paulus herinnert ons eraan dat omdat er zonde en kwaad is in de wereld, we zorgvuldig moeten leven.

Dus hoe kunnen we omgaan met onze cultuur die zoveel kwaad in zich heeft? Hier zijn een paar punten die ons zullen helpen om na te denken over onze cultuur.

1. Wijs af wat kwaad is
Er zijn een heleboel vreselijke dingen in onze wereld. Kwaden, zoals mensenhandel, porno en racisme zijn slechts een paar voor de hand liggende. Maar er zijn ook een aantal die niet zo voor de hand liggen. Materialisme, ontevredenheid, egoïsme, luiheid en betiteling zijn ook kwaden die afgewezen en bestreden moeten worden.

2. Omarm wat goed is
Er is een hoop schoonheid en waarheid in de wereld. Alle mensen zijn geschapen naar het beeld van God, wat elk mens waarde en betekenis geeft. Creativiteit is een van de eigenschappen die we hebben omdat we geschapen zijn naar Gods beeld. Daarom kunnen we genieten van fantastische kunst en muziek en waarderen. We kunnen ook humanitaire doelen omarmen, noodhulp bij rampen, willekeurige daden van vriendelijkheid en veel van de festivals en beurzen die onze gemeenschappen opzetten.

3. Herstel wat kapot is
Maar er zijn een aantal dingen in onze cultuur die verbroken en hersteld moeten worden. Dingen zoals het onderwijs, de overheid, gezinnen en huwelijken, het leven van mensen en wijken, om er maar een paar te noemen.

De wereld is een gevaarlijke plaats, maar we zijn hierheen gestuurd. Hoewel we deze wereld niet zien als ons thuis, moeten we wel erin, maar niet ervan zijn... en dit vraagt om wijsheid. Dezelfde wijsheid die Esther nodig had om de Joden te redden.

Week 2: Video
https://www.youtube.com/watch?v=AwvjCkpJ2LY

Week 2: Leesplan




















Week 2: Bijbeltekst om te leren
























Week 2: Uitdaging
Benoem 3 gebieden die uniek zijn aan jouw gemeenschap die goed zijn en ontvangen zouden moeten worden (1), kwaad zijn en zouden moeten worden afgewezen (2) en kapot zijn en hersteld moeten worden (3). Hoe kun jij leven naar de roeping om in de wereld te zijn (in je gemeenschap) maar er niet van te zijn?

Kijkend naar Jezus,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten