Pagina's

zaterdag 27 september 2014

De Leiding van God

Ik onderwijs u en leer u de weg die u moet gaan;
ik geef raad, mijn oog is op u.
Psalm 32:8

Hoofdstuk 4 van Esther laat ons zien waarom Esther koningin moest zijn. God had alles op een zodanige manier georkestreerd, dat wanneer Zijn volk in de problemen zou zijn, door het kwaad van Haman, Esther daar zou zijn om haar hulpvaardige arm naar hen uit te strekken.

Esthers hulp zou niet gemakkelijk zijn. De koning had haar een maand niet gezien, en niemand, zelfs niet de koningin, mocht zomaar naar de koning gaan. Niet als je leven je iets waard was. En ik ben er zeker van dat Esther meer dan een beetje nerveus moet zijn geweest voordat ze ongevraagd naar de koning ging. Esther had begeleiding en aanmoediging nodig toen ze voor de moeilijke keuzes stond en God voorzag haar van wijsheid door Mordechai.

Ik ben het soort vrouw dat houdt van stapsgewijze instructies, hoe gedetailleerder hoe beter, omdat ik de neiging heb mezelf steeds in twijfel te trekken. Maar het leven komt niet met zulke gedetailleerde instructies.

Hoe vaak vragen we ons af wat onze volgende stappen moeten zijn? Wat is Gods wil voor mijn leven in deze omstandigheden? Zouden we niet allemaal graag willen dat God tot ons spreekt met luide bulderende stem en ons heel duidelijk vertelt wat we moeten doen? Ik zeker wel.

Het onderscheiden van de wil van God is veel ingewikkelder gemaakt dan het is. Er zijn eigenlijk maar twee manieren waarop er over Gods wil wordt gesproken in de Bijbel. Eén daarvan is Zijn wil van bedoeling, en de andere is Zijn wil van voorschrift.

Door Gods wil van bedoeling belanden we waar God wil dat we zijn, zelfs al zijn we misschien niet bewust van plan om daar te zijn. Zijn wil van bedoeling is Zijn soevereine wil - wat Hij heeft bepaald, zal gebeuren. We zien deze wil van God in het boek van Esther. God heeft alle gebeurtenissen in dit boek gepland en georkestreerd, zodat Esther uiteindelijk zou zijn wie we was en waar ze was, om Zijn volk te redden. Niemand en niets kan Gods wil van bedoeling stoppen.

"Onze God is immers in de hemel, Hij doet al wat Hem behaagt." 
(Psalm 115:3)

De andere manier waarop over Gods wil wordt gesproken in de Bijbel, is Zijn wil van voorschrift. Dit is wat Hij aan ons heeft geopenbaard en van ons verlangt.

Chuck Swindol zei dat "hoe beter je het Woord van God leert kennen, hoe minder verwarrend de wil van God is." Hoe komt dat? Omdat Hij Zijn wil voor ons heeft geopenbaard in de Bijbel. Wat wil God van mij? Hoe wil Hij dat ik leef? Dat staat in het Woord van God.

Alles wat we nodig hebben voor het leven en godsvrucht (1 Thess. 4:3; 1 Thess. 5:18; 1 Petrus 2:15; Psalm 119:105) wordt gevonden in onze Bijbel. Dat is een van de redenen waarom we het zo ijverig moeten bestuderen. Is het makkelijk? Nee, want onze gevoelens komen in de weg en soms vinden we het niet leuk wat we lezen. Andere keren kosten de verzen wat moeite om te begrijpen, en eerlijk gezegd willen we niet altijd moeite erin steken. Maar Spurgeon zei: "Het is onze verantwoordelijkheid om te zoeken naar en te wandelen in de goede oude paden (Jer. 6:16), zelfs als het tegen onze eigen wil ingaat."

"Vertrouw op de HEERE met heel je hart,
en steun op je eigen inzicht niet.
Ken Hem in al je wegen,
dan zal Hij je paden rechtmaken."
Spreuken 3:5-6

Onze wil belemmert ons soms in het doen van Gods wil. We vinden het misschien niet leuk wat we lezen en we weigeren te gehoorzamen. Dit is niet een goddelijke reactie en het maakt dat we koppig en zelfredzaam worden. Onze taak is om eraan te werken onze wil aan te sluiten bij God wil - zoals geopenbaard is in de Bijbel.

We hebben het leven nog niet helemaal uitgedacht, maar God wel. Esther heeft een zware taak in het vooruitzicht, geleid door Gods wil van voorschrift (het beschermen van de onschuldigen, het eren van de Heer) en voorbereid door Gods wil van bedoeling. Ze moet de koning benaderen, en haar leven riskeren, om haar volk enige kans te geven om gered te worden.

Zijn we bereid om Gods leiding te volgen, zelfs als het niet goed voelt?

"Gevoelens komen en gevoelens gaan,
en gevoelens zijn bedrieglijk;
Mijn waarborg is het Woord van God - 
Niets anders is het waard te geloven."
Martin Luther

Eén ding om te onthouden is dat hoewel de Bijbel de wil van God voor ons bevat, het ook een boek is vol beloftes. De grootste belofte is dat waar we de wil van God hebben verwaarloosd en niet gehoorzaamd, Jezus dat wel heeft gedaan en het perfect voor ons heeft gevolgd. God belooft dat alles leidt tot de wederkomst van Jezus en de redding van Zijn volk. Dit is onze hoop en vreugde.

Kijkend naar Jezus,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten