Pagina's

woensdag 11 juni 2014

Hij geeft ons een hart om Hem te kennen

De weg van de rechtvaardigen is stralend als de zon,
die opkomt, hoger klimt, totdat de dag zijn licht verspreidt.
Spreuken 4:18

Vele jaren geleden, als een jonge zendelinge in een nieuw land, stond ik te popelen om de prachtige heuvels en wijngaarden in de buurt van mijn nieuwe appartement te verkennen. Ik was op een lange wandeling in de bossen van Wenen. Ik was naar Oostenrijk verhuisd om met jonge studenten te werken. Nieuw in de omgeving, had ik me niet gerealiseerd hoe makkelijk het was om te verdwalen in de beboste heuvels. Ik had geen kaart, geen water, geen voedsel, geen jas en rond die tijd, geen mobiele telefoon.

Te ver gedwaald, te laat op de dag, de zon begon te dalen en angst begon aan mijn hart te knagen. Wat moest ik doen als de zon onderging voor ik mijn weg naar veiligheid had gevonden? Alle paden zagen er hetzelfde uit, de bossen werden steeds onheilspellender met de schaduwen van de zon die in de lucht daalde. Mijn Duits was erg slecht en ik kon de borden niet lezen. 

Een ademgebed kwam van mijn lippen: "God, help me alstublieft. Ik ben verdwaald en ik moet mijn weg terug naar huis vinden voordat het donker wordt. Ik ben bang en ik weet niet wat ik moet doen."

Terwijl ik stukje bij beetje verder liep, zag ik geleidelijk aan licht schijnen door de bomen, wat aangaf dat ik een meer bevolkt gebied naderde. Ik zag een bekend gebouw in de verte en volgde zijn schaduw, tot ik kwam bij het lagere gedeelte van het bos, waar ik uren eerder het bos was ingegaan. Eindelijk vond ik het pad dat me naar huis leidde. Het was zo'n vreugde en opluchting om eindelijk thuis te zijn, waar ik hoorde.

De Bijbel gebruikt vaak de metafoor van een weg om onze reis door het leven te beschrijven. Elk van onze wegen en reizen in het leven zijn verschillend, maar ieder van ons verdwaalt weleens. Soms zijn onze paden bedekt met de duisternis van zonde, egoïsme, moeilijkheden met anderen, littekens uit ons verleden. Vaak worden onze harten gevuld met angst als we kijken naar de schaduwen en niet naar God. Toch, hoe meer we op het pad van ons leven lopen met God, hoe meer we Zijn liefde zullen gaan begrijpen.

Leren om het hart van God te kennen terwijl we lopen op ons pad is de sleutel om Zijn liefde consistenter ervaren en om Zijn wil voor ons leven te leren begrijpen. We moeten geloven in Zijn goede wil jegens ons om in staat te zijn Zijn altijd aanwezige liefde te ervaren. We moeten de duisternis van angsten of bitterheid vervangen met het licht van Zijn liefdevolle verlangen om ons te leiden en te zegenen iedere stap van de weg. We kunnen alleen maar rusten in Zijn liefde als we onszelf hebben bevrijd van de angst in ons hart, door het pad van ons leven met Hem te wandelen. Zijn liefde zal ons naar huis leiden. Zijn goedwilligheid en belofte om met ons te zijn, zullen ons zekerheid geven.

Gods liefde is niet slechts een gevoel dat we geacht worden 'in te zamelen'. Zijn liefde is gebaseerd op Zijn karakter en belofte om met ons te zijn. Ik houd van het vers voor vandaag, omdat het ons inhoud geeft van Gods betrokkenheid bij ons, om ons te verzekeren van zijn goedwilligheid en liefde, temidden van onze eigen weg van het leven

Ik zal welwillend naar hen omzien en hen naar dit land terugbrengen.
Ik zal hen opbouwen en niet afbreken, planten en niet uitrukken.
Ik geef hun het inzicht dat ik de HEER ben; als ze met heel hun hart
naar mij terugkeren, zullen zij mijn volk zijn en zal ik hun God zijn.
Jeremia 24:6-7

Het vers dat we vandaag moeten lezen heeft mijn hart erg bemoedigd. Hoewel de mensen uit Jeremia's tijd in opstand waren tegen Gods wegen en Zijn wil voor hun leven hadden gecompromitteerd, waakte God nog steeds over hen en beloofde hen dat Hij in hun toekomst goed zou doen en geen kwaad, en dat Hij hen dichter aan Zijn hart zou brengen. Dit is wat God hen beloofde voor de weg die voor hen lag:

Hij zou Zijn ogen stellen - naar ons omzien - en gewillig zijn om hen Zijn goedheid en aanwezigheid te geven om te voorzien voor Zijn kinderen - ons.

Hij zou hen leiden van hun plaats van verbanning naar hun eigen land, van het donkere pad waar ze hadden gewandeld naar een nieuwe plaats - een pad van het leven. Zijn wil was om hen naar huis te leiden en om ons naar huis te leiden.

Zijn hart is om Zijn kinderen op te bouwen en niet om ze omver te werpen.

Hij zal ons planten en toestaan te groeien, en niet toestaan dat we geplukt worden - weggetrokken van Zijn aanwezigheid en bescherming.

Maar het meest van alles zien we Gods hart:

"Ik zal hen harten geven die Mij herkennen - die mij kennen. Zij zullen mijn volk zijn en Ik zal hun God zijn." God wil jou een nieuw hart geven, een hart dat zo dicht bij Hem is, dat je Zijn diepe liefde en toewijding aan jou diep vanbinnen zult begrijpen en in werkelijkheid ervaren. God verlangt ernaar dat wij "Zijn volk" zijn - Zijn familie, met Hem als onze eigen Vader, en Hij heeft ons al Zijn Zoon Jezus gegeven, om ons aan te nemen, om in gemeenschap met Hem te zijn, om ons te leiden en ons te beschermen. Zijn liefde is niet slechts een "gevoel". Zijn verlangen is om ons lief te hebben in de fundamentele werkelijkheid van ons leven en Hij wil ons leiden zodat we ons veilig weten omdat we bij Hem horen.

Als je je verloren voelt op het pad van je leven, of je bent angstig of voelt je alleen, weet dan dat Gods hart voor jou zo goed is. Hij wil je leiden en maken dat je Hem kent en begrijpt. Geef jezelf gewoon aan Hem, zoals je bent in al je omstandigheden vandaag - en sta Hem toe je te leiden richting Zijn liefde, Zijn goedheid en Zijn verlangen om je te laten zien hoe je met Hem kunt leven in harmonie.

2 opmerkingen:

  1. Vandaag heb ik een kleine tegenslag gehad. Ik heb er zo op vertrouwd, dacht ik. Dat deed ik ook, maar ik vertrouwde niet op Vader. Ik vertrouwde mezelf. Enkele weken geleden heb ik een beslissing genomen om een stap in geloof te doen en wil Vader vertrouwen dat Hij voorziet. Dus wat doe ik? Ik ga vanalles proberen te regelen, zodat Hij zal voorzien.... Niet zo handig om dat te doen. Ik moet in mijn hart opnieuw volledig aan Vader geven en Hem vertrouwen. Een stap terug te doen en niet alles zelf willen regelen. Hij voorziet, maar Hij moet wel de ruimte krijgen en mijn hulp heeft Vader echt niet nodig.
    Ik moet Vader nog beter leren kennen, dan kan ik op Hem vertrouwen!
    In Psalm 39 vers 5 staat: Wentel uw weg op de Heere en vertrouw op Hem; Hij zal het maken.
    Waar zal ik me dan nog zorgen om maken....??

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel voor deze mooi Bijbelstudie.

    BeantwoordenVerwijderen