Pagina's

donderdag 26 september 2013

Lukas 20 ~ Donderdag

LEES: Lukas 20 vers 27-40
SOAP: Lukas 20 vers 38

27 En tot Hem kwamen sommigen der Sadduceën, welke tegensprekende zeggen, dat er geen opstanding is, en vraagden Hem, 28 Zeggende: Meester! Mozes heeft ons geschreven: Zo iemands broeder sterft, die een vrouw heeft, en hij sterft zonder kinderen, dat zijn broeder de vrouw nemen zal, en zijn broeder zaad verwekken. 29 Er waren nu zeven broeders; en de eerste nam een vrouw, en hij stierf zonder kinderen. 30 En de tweede nam die vrouw, en ook deze stierf zonder kinderen. 31 En de derde nam dezelve vrouw; en desgelijks ook de zeven, en hebben geen kinderen nagelaten, en zijn gestorven. 32 En ten laatste na allen stierf ook de vrouw. 33 In de opstanding dan, wiens vrouw van dezen zal zij zijn? Want die zeven hebben dezelve tot een vrouw gehad. 34 En Jezus, antwoordende, zeide tot hen: De kinderen dezer eeuw trouwen, en worden ten huwelijk uitgegeven; 35 Maar die waardig zullen geacht zijn die eeuw te verwerven en de opstanding uit de doden, zullen noch trouwen, noch ten huwelijk uitgegeven worden; 36 Want zij kunnen niet meer sterven, want zij zijn den engelen gelijk; en zij zijn kinderen Gods, dewijl zij kinderen der opstanding zijn. 37 En dat de doden opgewekt zullen worden, heeft ook Mozes aangewezen bij het doornenbos, als hij den Heere noemt den God Abrahams, en den God Izaks, en den God Jakobs. 38 God nu is niet een God der doden, maar der levenden; want zij leven Hem allen. 39 En sommigen der Schriftgeleerden, antwoordende, zeiden: Meester! Gij hebt wel gezegd. 40 En zij durfden Hem niet meer iets vragen.

---------------------------------------------------------------------------------

Kennen jullie het verhaal van Abraham? Zijn vrouw en hij waren al op hoge leeftijd, maar hadden nooit kinderen gekregen. Abraham echter had zijn vertrouwen op God gesteld en had een persoonlijke relatie met Hem. Hij sprak met Hem als met een vriend. Tijdens die gesprekken beloofde God hem dat hij kinderen zou krijgen die zo talrijk zouden zijn als de sterren aan de hemel en als het zand op een strand. En wat God belooft, dat doet Hij ook!

Kennen jullie het verhaal van Izaak? Izaak ging samen met zijn vader op weg naar de berg Moria om daar voor God te offeren. Wat Izaak niet wist, is dat zijn vader opdracht van God had gekregen om hem als offer te gebruiken. Wat een schok moet het geweest zijn toen zijn vader hem op het altaar legde en het mes ophief. Maar God voorzag in een offerram, zodat zijn leven gespaard bleef.

Kennen jullie het verhaal van Jakob? Omdat hij zijn familie heeft bedrogen, gaat hij op de vlucht. 's Nachts krijgt hij een droom, waarin God hem en zijn nageslacht het land Kanaän belooft. Op zijn weg terug naar zijn familie worstelt hij met een engel van God en krijgt hij zijn nieuwe naam Israël, wat 'strijder van God' betekent. Ondanks zijn fouten, maakt God hem tot vader over een groot volk.

Onze God is een God die toen, nu en altijd dezelfde is!

Niets is voor Hem onmogelijk. Abraham kreeg op hoge leeftijd een zoon. Menselijk gezien was dit niet meer mogelijk, maar dat hield God niet tegen. Zo wil Hij ook ons geven wat goed voor ons is en waar ons hart naar verlangt. Wel vraagt Hij van ons dat we een persoonlijke relatie met Hem hebben. 

Net zoals God voor Izaak in een offerram had voorzien, heeft Hij Jezus als offer voor ons gegeven. Wij hoeven niet langer onze eigen zonden te dragen, maar worden vergeven door het bloed dat Jezus voor ons vergoot.

En al voelen wij ons onwaardig en hebben wij gezondigd, toch kan God ons gebruiken, zoals Hij Jakob gebruikte. Onze tekortkomingen staan Hem niet in de weg. Hij keurt ze misschien niet goed, maar Hij wijst ons er niet om af. En als wij Hem toestaan, dan kan Hij ons kneden en vormen naar Zijn beeld.

Wat geweldig dat Hij altijd dezelfde is!









Vandaag voor kinderen

2 opmerkingen:

  1. “Maar die waardig zullen geacht zijn die eeuw te verwerven en de opstanding uit de doden, zullen noch trouwen, noch ten huwelijk uitgegeven worden; want zij kunnen niet meer sterven, want zij zijn den engelen gelijk; en zij zijn kinderen Gods, dewijl zij kinderen der opstanding zijn.” vers 35-36

    Na dit leven hier op aarde, wat eindig is, volgt er nog een leven dat eindeloos is. In dat leven zullen we gelijk zijn aan de engelen, we zullen kinderen van God zijn. De Tyndale Bible begint vers 35 zo: “But they which shall be made worthy to enjoy that world…” Het zal dus een fijn leven zijn, waar we van kunnen genieten.

    Ik lees in deze verzen wel een voorwaarde; voor we die wereld in kunnen gaan, moeten we waardig geacht worden. Uit onszelf kunnen we nooit verdienen om naar de hemel te gaan. Al doen we nog zo ons best om goed te leven, we gaan toch de mist in. Soms zijn het maar kleine dingetjes, maar die dingen kunnen tussen ons en God instaan. Iedere dag, ieder uur, hebben we Zijn genade nodig. Dat betekent niet dat we maar onze eigen gang moeten gaan, omdat Hij ons toch wel vergeeft. Ik denk dat we ons best moeten doen om waardig te leven. Daarmee bedoel ik Zijn Woord zo goed mogelijk naleven. Attent zijn op Zijn leiding en Zijn wil voor ons leven.

    BeantwoordenVerwijderen